Omtaler af bogen

Medier

Magasinet Livet med demens, nr. 2, maj 2024, side 22 (samt interviewartikel side 6)

Parkinson Nyt, nr. 2, juni 2024, side 5: Læs højt for dine kære som har demens

KøbenhavnLiv 26. juni 2024:
Bodil Jørgensen mistede sin mor til demens: – Livet er stadig stort selvom det bliver indskrænket og bette

Sjællandske Nyheder, 7. juli 2024:
Søstre udgiver højtlæsningsbog for voksne

Ugebladet SØNDAG nr 33, 12.8.2024
Side 115: Hjernearbejde

Virum Sorgenfri Avis 26. august 2024
Lokal forfatter fra Hjortekær skriver bog om demens

Klog på sprog – P1-radioprogram 30. august 2024
Hvordan angriber demens sproget? Hvorfor æder Alzheimers navneord før andre ordklasser? Har højtlæsning superkræfter? Hvorfor er ord lettere at huske, når der kommer toner eller rytmer på? Og hvad er problemet med billedsprog og ironi?

Gæster: Lillan Albeck, underviser om demens for pårørende og forfatter, Asmus Vogel, klinisk neuropsykolog i Hukommelsesklinikken og lektor i klinisk neuropsykologi og Henrik Lorentzen, seniorredaktør ved Det Danske Sprog- og Litteraturselskab.

Sygeplejersken, nr 5, 2024, s. 54
Bøger: Læs højt for demensramte

Fagbladet FOA netudgave 11. september 2024
Da Lillan læste højt for sin mand, kom minderne

Dansk gerontologisk selskabs nyhedsbrev, september 2024
Nye bøger

Pårørende i Danmarks nyhedsbrev – september 2024 – Nye bøger

Seniormonitor, 27. september 2024
Debat: Når nu man ikke lige har et demenskor ved hånden…

Boganmeldelse bogbloggen God-bog.dk

Altiden.dk

Bogliste Åbenrå


Anmeldelser

Bogen “Stærkere samvær med højtlæsning” er en perle. En perle der har manglet længe. Bogen er et konkret redskab, der kan bruges af alle gennem hele forløbet af en demenssygdom. Jeg ville ønske bogen automatisk landede i postkassen hos alle, der får demens tæt på.

Maria Tønnersen – direktør (Mapia), sygeplejerske

Bogen er en håndbog til meningsfuldt og berigende samvær i den ubegribeligt svære situation, hvor et kendt og elsket menneske grundet demens forandrer sig, og relationen må genskabes igen og igen gennem nærvær og kærlighed. Der er genkendelse i årstider og ritualer, sange og vers,
fotografier og malerier, som kan gribe fat i en hjemløs erindring og kalde den frem – og fremfor alt fastholde identitet som et menneske med et levet liv og værdifuld livserfaring. Bogen anbefales varmt og burde være pensum på de uddannelser, der udklækker det professionelle netværk omkring vores demensramte medmennesker. Og en oplagt gaveidé til frivillige på pleje- og aktivitetscentre, hvor hukommelsessvækkede mennesker færdes – samt naturligvis pårørende.

Hanne Gullestrup – forfatter, ekspert i pårørendesamarbejde

Mine tanker gik tilbage til de mange timer, jeg tilbragte på plejehjemmet som pårørende. Hvis jeg dengang havde haft adgang til “Stærkere samvær med højtlæsning”, ville det have været fantastisk. Denne bog er spækket med stemninger, oplevelser, glæder og traditioner, der alle kan
vække sanserne på mange planer. Demens udvikler sig nemlig lige så forskelligt som der er mennesker til! Derfor er det afgørende, at de tilbud, vi giver, rummer en bred vifte af muligheder. Denne bog lever fuldt op til dette behov ved at tilbyde noget for enhver smag og situation.

Gitte Mørch Henriksen – forfatter, lic. Marte Meo supervisor

‘Stærkere samvær med højtlæsning’ fungerer som inspiration og indeholder en række forslag til, hvordan man kan finde et område og et niveau for den fælles oplevelse. Udvalget er bredt, så det kan appellere til mange, herunder demente på plejecentre, og med bogen her kan samværet blive lettere. Ligeledes giver bogen gode muligheder for at vurdere, om det er oplæsning, samtale om
billeder eller sang, der virker bedst for den demente og den pårørende. Billedmaterialet supplerer teksten fint, der er relativt mange illustrationer, og der er i flere kapitler også et enkelt klassisk maleri.

Bogbloggen ’Bogvægten’ – Birte Strandby


Udtalelser

“En meget indbydende og overskuelig bog for særligt pårørende til demensramte til brug i samværet – samt for plejepersonale.
Bogen kan inspirere til et væld af gode stunder.”

Lektørudtalelse fra Dansk Bibliotekscenter (uddrag)

”Gennem oplæsning, sang, sansning og samtale trækkes man til tidlige ’erindrings-gemmere’ på måder, så erindringerne bliver levende og sanselige, som var det i går. Man kan mødes i det tidsrum, på dét niveau og i den form, som det denne dag er muligt at mødes på, og på den måde kan alle dage blive til gaver; det bliver muligt at skabe gode oplevelser og vække livsgnist på. 

Det at gå sansevejen og via hjertekulen flugter godt med den viden, vi har om at aktivere hjernen gennem andre typer af hukommelse end den, der handler om spørgsmål som hvad og hvornår noget er sket i hverdagen, som kun de få husker noget om.”

Vibeke Drevsen Bach, Demensformidlingsekspert (Energy2work)

”Jeg ville ønske at jeg selv havde haft en samtalebog til at snakke ud fra med min far gennem hans 10-årige demensforløb, da det ikke altid er alle dele af livet/minder/oplevelser, som børn kan vække tanker omkring undervejs i en samtale.”

Hanne Rudolph, pårørende

”Litteraturen og højtlæsning kan her være noget helt særligt som kontaktopbyggende og affektberoligende, samt som sansestimulering, fokusering og støtte til reminiscens.”

Karen Margrethe Schifter Kirketerp, Sundhedspsykolog og bibliopoesi-terapeut